Menu Close
Altın bilinen kayıtlara göre ilk olarak M.Ö. 3200 yıllarında antik Mısır'da para olarak kullanılmaya başlandı. Darphanelerde eşit boyda çekilen çubuklar ile altın döneminde ticaretinde böylelikle rol almaya başladı.
Altın'ın tam olarak para haline gelmesi ise yaşadığımız anadolu coğrafyasında M.Ö. 550 yıllarında yaşamış olan Lidyalılara kadar uzanmaktadır. Lidya kralı Krezos'un ilk altın sikkeleri bastırmasıyla, şehirler zenginleşmiş ve dünya yeni bir refah dönemine girmiştir.
Bulunuşundan bu yana 5.000 yıldan fazla geçen altın, günümüzde hala ticari değerini korumakta ve tasarruflarını korumak isteyen kişilerin yine ilk tercihi olmaktadır.
Gram Altın, 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr ve 100 gr şeklinde, 995 ya da 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıkta bulunan, garantili işlenmemiş minik altın külçeleri olarak üretilmektedir. Gram Altın’ın farklı gramajlarda çeşitlendirip üretilmesindeki amaç; para gibi, birimlere ayrılarak (5, 10, 20, 50, 100, 200 TL'lik banknot gibi) kullanımının kolaylaşmasıdır.
Gram Altın'ın Türkiye'de üreticisi 1996 yılında İstanbul Altın Borsası, Vakıfbank, Şekerbank ve T.C. İş Bankası gibi bankaların ortakları arasında olduğu İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.'dir. İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. tarafından üretilen gram altın, T.C. Darphanesi ve İstanbul Altın Borsası olmak üzere tüm dünyada kabul görmektedir ancak, gram altın sadece Türkiye bazında hareketlenmelerde değişim göstermektedir.
Gram Altın’ın Avantajları
Ons kelime olarak ingiliz ağırlık ölçü birimi temsil etmektedir. iki ayrı ağırlıkta Ons (ounce) vardır: troy ounce ve normal ounce. troy ons (ounce) ingiltere'de 1853'de çıkarılmış bir kanuna göre, yalnız altın, gümüş, platin ve değerli taş ağırlığını ölçmek için kullanılmaktadır ve 31,103 48 gramdır.
Ons'un sembolü OZ’dur ve dünya genelinde ons altın 31.10 Has Altın demektir. Ons altın, gram altının Türk Lirası karşılığını hesaplamak için kullanılmaktadır, daha sonra gram altın fiyatı üzerinden çeyrek altın ve yarım altın hesaplanmaktadır. Ons altın dünyadaki tüm kıymetli maden yatırımcılarını ve merkez bankalarını ilgilendirirken ve uluslararası platformlar işlem görmektedir.
Altın'ın periyodik cetvelde "AU" ile gösterilmesinden dolayı dünya piyasalarında olan işlemlerde "xau" ya da "xauusd" kodu ile işlem gösterilmektedir. Ons altının fiyatı Amerikan doları üzerinden hesaplanmaktadır.
Ons Altın Fiyatlarını Etkileyen Makro Ekonomik Unsurların Başlıcaları
Cumhuriyet Altını veya çeşitleri olması itibarıyla Cumhuriyet Altınları, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kararı ile standartları belirlenmiş, para yerine geçebilen, Türkiye’yi temsil eden ve sadece T.C. Darphanesi tarafından üretilebilen altınlardır.
Halk arasında Ata Lirası olarak bilinen Cumhuriyet Altını çeşidi gerçekte birlik sikkedir ve ağırlığı 7,216 gramdır.
Tam altının bir tarafında Türkiye Cumhuriyeti ve basılı tarihi yazılı iken, diğer tarafında Atatürk resmi ve kenar süslemeler vardır.
Yine T.C. Darphanesi tarafından üretilen tam altın 22 ayardır. Gram ağırlığı ise Ata altından az olarak 7.016 gram ve çapı 30 mm’dir.
Yarım altın'ın, halk arasında bilinen bir diğer adı da yarımlıktır. Standart bir yarım altının çapı 22mm’dir. Yarım altının ağırlığı ise 3,50 gram iken bunun yalnız 3,21 gramı (yüzde 91’i) saf altındır.
Kalan 0,29 gramı (yüzde 8,4’ü) ise gümüş ya da bakırdan oluşmaktadır. Bu da yarım altının 22 ayar olduğu anlamına gelmektedir.
Kulpsuz haliyle 1.75 gram ağırlığa sahip olan çeyrek altın, ata lira olarak da bilinen Cumhuriyet Altın’ın dörtte biri kadardır. 22 ayar olarak üretilen çeyrek altının 1.6065 gramı saf altındır.
Çapı 18 mm olan çeyrek altının fiyatı, içerdiği 24 ayar altın miktarına göre belirlenip üzerine işçilik ücreti eklenerek satışa sunulur. Çeyrek altın fiyatlarının kuyumcudan kuyumcuya değişmesinin sebebi işçilik fiyatlarındaki farklılıktır.