Menu Close

Uluslararası Altın Piyasaları

Asya Spor

Herhangi bir ülke veya kurumla bağlantısı olmamasına rağmen altın bazı olaylardan etkilenerek çeşitli fiyat hareketleri yapabilmektedir. Bu yazıda hem fiyat hareketliliğinin nedenlerini hem de altına bağlı bulunan global piyasaları incelemek istiyoruz.

Bazı kurum ve kişiler farklı nedenlerden ötürü altın saklamaktadır. Bunların hacimlerine göre spekülatif faaliyetlerde mi bulunduğu yoksa korunma amaçlı mı saklandığı anlaşılmaktadır. Diğer yatırım araçlarıyla ters yönlü bir ilişkisi bulunan altın, böylece riskleri azaltan ve uzun vadeli kazancın temsili olarak kendini gösterir.

Çağlar boyu değerli bir yatırım aracı olan altın çeşitli mücevherlerin yapımında ve para yapımında kullanıldığı için değerini her geçen gün arttırmıştır. Bunun yanında oksitlenmemesi, üretimin sınır olması, doğada az bulunması, değerini korumasına ve arttırmasına etken olan nedenlerdendir.

Son 10 yılda yaklaşık 7 kat artış gösteren altının fiyatını değiştiren etmenler genel olarak; dünyada yaşanan fiyat dengesizliği, ABD devlet tahvillerinin getiri düzeyi, dolar/euro paritesindeki oynaklıklar, ham petrol fiyatları, ABD merkezli enflasyon, faiz oranları, güven endeksi oranları, para arzı gibi konulardır.

Emtia piyasalarında metallerin alışverişinde uluslararası büyük borsalar gösterge niteliği taşımaktadırlar. Herhangi bir emtianın fiziki teslimatında ilgili emtianın işlem gördüğü borsaya bakılarak fiyat bilgisi elde edilir ve spot piyasada arz ve talebin dengelendiği fiyat düzeyi olarak borsada oluşan fiyat kullanılmaktadır. Yüzyıllardır değerini kaybetmeyen en önemli emtialardan biri de altındır. Global piyasalarda altının 3 önemli borsası bulunmaktadır.

Londra altın ve gümüş emtialarının ticaretinde global bir takas merkezi olmuştur. Altın ticaretinin ortalama günlük hacmi 23 milyar dolar civarındadır. Londra Dünya’nın en büyük 5 altın üreticisinin kayıtlı olduğu ve satışlarını buradan yürüttükleri altın borsasına sahiptir. Güney Afrika, Kanada, Avustralya, ABD ve Rusya satışlarını bu borsa üzerinden yapmaktadırlar. Dünyanın önemli bütün merkez bankaları satışlarını Londra üzerinden gerçekleştirmektedirler. Bank of England, Londra’da TCMB’nin altın rezervlerini de tutmaktadır.

 

Hong Kong Altın Borsası 1918 yılında kurulmuştur. Spot işlemlerin yapıldığı bir piyasa olmasına karşın, 1980 yılına gelindiğinde uluslararası standartlarda çalışacak vadeli işlemlerde ortaya çıkmıştır. Dördü altına ikisi gümüşe dayalı 6 farklı işlem sistemi mevcuttur. Hong Kong Borsası, Londra’da olduğu gibi fiyat sabitlemesi yapmamaktadır. Ticaretin kesintisiz bir şekilde devam etmesi bakımından önemli bir bölgesel konuma sahiptir. Amerikan borsalarının kapanış saati, Hong Kong Borsası’nın açılış saatine ve Avrupa borsalarının açılış saatleri ise Hong Kong Borsası’nın kapanış saatine denk geldiği için spekülatörler için bu piyasada arbitraj imkanı ortaya çıkmaktadır.

 

New York Külçe Altın Piyasası’nın resmi bir yapısı bulunmamaktadır. Piyasa düzenleyicileri, tezgah üstü külçe alım satımını düzenlemektedirler. 1971 yılından sonra altın ticaretinin canlanması ile daha önceden kurulmuş olan New York Külçe Altın Piyasası (The New York Commodity Exchange – COMEX) altın işlemlerine yeniden başlamıştır. ABD’deki altın işlem hacimlerinin büyük bir miktarı COMEX’te gerçekleşmektedir.

Sosyal Medyada bizi takip edebilirsiniz.

https://www.instagram.com/dogusgold/

Doğuş Gold uygulamasını indir.
Yatırımlarınız kıymetini cebinizde olsun.